Конкурс за нов облик на площад “Света Неделя”

Публикувано от на май 28, 2013 в Блог | Без коментари

РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ СОФИЯ ОБЛАСТ

http://kab-so.com/archives/4384

Победители в конкурса за нов облик на площад “Света Неделя”
Общ награден фонд 45 000лв.
Публикувано от Десислава Димитрова на 28 05, 2013

Класираните участници
Първо място
- арх. Дамян Томалевски – рък. на екипа
- “СитиАрх”

Второ място
- ЕТ “Форум – Александров”

Трето място
- Никонсулт ЕООД
- Веста-Дизайн ЕООД
- Ярд БГ ЕООД

Два проекта се класираха на първо място в международния архитектурен конкурс за нова визия на площад “Света Неделя”, който Столична община обяви в началото на тази година. Това стана ясно след оценка на комисията, обявена в понеделник. Интерес към процедурата са проявили 27 проектански екипа, но членовете на журито отличиха шест проекта , като два от тях си поделиха първата награда. Наградният фонд на конкурса е 45 хил. лв., от които общо 30 хил. взеха класираните на първо място по 15 000лв. за всеки от двата екипа, за второто място – 6 хил. лв., а останалите три проекта, класирани на трето място – по 3 хил. лв. Членовете на техническата комисия в журито и привлечените експерти, които оценяваха участниците, получиха възнаграждение в размер на общо 10 хил. лв.
На площад “Света Неделя” са разположени храмът “Света Неделя”, Висшата духовна академия “Св. Климент Охридски” и Църковно-историческият институт. На археологическо ниво пък площадът е в обхвата на историко-археологическия резерват на антична Сердика и средновековния Средец. Според археолозите там се намират едни от най-ценните находки от антична Сердика. Ето защо участниците в състезанието трябваше да представят проекти, които да обхващат както архитектурата на площада, така и археологическите артефакти под него. Като едновременно с това се съобразят и с осигурените транспортни връзки до площада.
В рамките на следващите дни ще бъде направена изложба в сградата на Съюза на архитектите в България (САБ), където ще има подробно описание на всеки от проектите.
Въпреки че състезанието има своите двама фаворити, техните идеи няма да се приложат веднага. “Това не е конкурс за проект, а за идея, която ще бъде подложена на детайлна разработка и обществено обсъждане”, каза главният архитект на София Петър Диков. По негови думи оттук нататък ще се преценява дали изложените предложения ще могат да се осъществят и на практика. “В рамките на следващите 10 дни ще бъде направено публично обсъждане, за да се разгледат алтернативните посоки, в които ще се работи”, допълни Петър Диков.
От общината се надяват, че всичко около проекта ще бъде финализирано до кая на годината, за да може администрацията да кандидатства за европейско финансиране за него през следващия програмен период.

Коментирай